De eindejaarsstelling: ‘Niet het kabinet, maar de ondernemers gaan in

Magazines | Noord-Limburg Business nr 6 2013

Chris Herben, Ivengi.com

“Als je zelf maar blijft denken aan de crisis en wat kan gebeuren...dan zal het je waarschijnlijk ook overkomen. Ondernemers met lef onderscheiden zich nu en bouwen daarmee een voorsprong op ten opzichte van de directe concurrent! Hier heeft het kabinet weinig mee te maken, met uitzondering van de bouw/installatiesector waar belastingverlaging top is voor consumenten om toch te investeren.”

Jan Loonen, wethouder Economische Ontwikkeling, gemeente Venray

“Ik kan heel veel argumenten noemen die voor deze stelling pleiten. Als je de crisis voor het gemak van deze discussie even terugbrengt tot een economische crisis, is het voor mij duidelijk dat de oplossing hiervoor voor een belangrijk deel bij de ondernemers ligt. Zij zorgen uiteindelijk voor economische groei en voor het creëren van de werkgelegenheid die zo hard nodig is om meer mensen te verzekeren van een inkomen. De overheden hebben daarbij een faciliterende rol.

Toch durf ik de stelling wel aan dat we de crisis alleen succesvol kunnen bestrijden wanneer we vol kiezen voor de samenwerking. Dit geldt overigens niet alleen voor ondernemers en overheden maar nadrukkelijk ook voor onderwijs- en onderzoeksinstituten en allerlei intermediaire partijen. Dat dit problemen met zich meebrengt omdat elk van die partijen wordt gedwongen over de eigen grenzen heen te kijken is duidelijk. Een alternatief is er echter niet.”

Fer Verbeek, vennoot Rühl Haegens Molenaar

Zonder enig voorbehoud helemaal mee eens. De ondernemers zijn er zich van bewust dat het niet nemen van besluiten het slechtste besluit is dat er bestaat. Als we dan kijken naar de besluiteloosheid van het kabinet, kunnen we daar onvoldoende op bouwen. Daarnaast blijft het kabinet steeds weer en opnieuw beslissingen heroverwegen en herzien, zonder dat sprake is van een duidelijke strategie.

Ondernemers daarentegen zijn zich, mede als gevolg van de crisis, bewust van de noodzaak om strategische beslissingen te nemen. Voor de langere termijn is dat naar mijn mening de enige mogelijkheid een economische toekomst te hebben. En, natuurlijk, als de motor van de economie (de ondernemers) weer gaat draaien, zal de aanhanger (het huidige kabinet) weer volgen.

De Eindejaarsstelling

In 2013 is eens te meer gebleken dat het MKB nog steeds de motor van de economie is.Noord-Limburg Business vroeg enkele ondernemers uit de regio te reageren op de volgende stelling:

‘Niet het kabinet, maar de ondernemers gaan in 2014 Nederland uit de crisis redden’

Pascal Vaes, directeur/eigenaar Vaes & Linthorst executive staffing B.V.

“In mijn optiek kan het een niet zonder het ander. Een ideaal ondernemersklimaat wordt geschapen door de overheid. Ondernemers zijn bij uitstek mensen die nieuwe kansen zien en het lef hebben om hierop in te spelen en risico’s durven te lopen. Indien beide partijen hun verantwoordelijkheid nemen en de handen in elkaar slaan, dan staat Nederland een mooie toekomst te wachten. Regeren is immers vooruit zien. Wat achter ons ligt kunnen we niet veranderen, we kunnen er alleen maar van leren. Willen we met zijn allen vooruit en uit de crisis, dan zullen we anders moeten gaan denken en zaken anders inrichten. Anders blijven we immers dezelfde fouten maken. Samen sterk de toekomst in, met een positieve instelling en de juiste drive is zowel de overheid alsook de ondernemer klaar voor 2014.”

Patricia Martens en René van den Borst, Suc6! Recruitment 

“De échte ondernemer denkt in kansen en niet in beperkingen, zit dicht bij zijn klanten en luistert naar hun behoeften om daar continu zijn diensten en/of producten op af te stemmen. Beweegt zich flexibel en alert door moeilijke tijden, maar vastberaden op koers om zijn doelen te bereiken.

Ja, deze ondernemers gaan Nederland uit de crisis redden. Het herstel is al in gang gezet en de vraag naar gekwalificeerde medewerkers die het verschil gaan maken neemt toe.

Recruitment anno 2014 vergt een betrokken en gedreven partner. Als Suc6! Recruitment voelen wij ons mede verantwoordelijk voor het succes van uw onderneming en uw personeelsvraagstuk, als ware wij een verlengstuk van uw organisatie! Samen in 2014 het verschil maken, samen groeien, samen met Suc6! een nieuw jaar met nieuwe kansen tegemoet. Crisis? Welke crisis? Wij wensen u een Suc6vol 2014.”

Ron Coenen, projectmanager TRIAS

“De ondernemers zijn de motor van de economie, echter moet dit hand in hand gaan met een goed kabinetsbeleid. De stelling is daarom niet geheel juist; ik denk dat er juist sprake moet zijn van een gezonde samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven! Het kabinet moet hierbij ruimte bieden voor de ondernemers om te investeren en innoveren. Bij bedrijven moet weer durf ontstaan om te investeren en te innoveren. Het kabinet kan een belangrijke rol spelen in het creëren van de juiste randvoorwaarden door bijvoorbeeld innovatie verder te stimuleren met behulp van subsidies en afspraken met de bankensector op het gebied van kredietverleningen.  Daar zit op dit moment de bottleneck voor de economie denk ik, banken die teveel bezig zijn met ‘navelstaren’ en hun rol in de economie nog steeds niet goed nemen! Ik zou zeggen: Put your money where your mouth is!”

delen:
Algemene voorwaarden Hosted by